tiistai 16. heinäkuuta 2013

Raakasuklaan lumoissa

Vielä pari vuotta sitten raakasuklaa oli minulle uusi juttu, aluksi vähän liian kitkerän makuinen - nykyään suosikkisuklaani. Melko harvoin jaksan raakasuklaata kuitenkaan tehdä, vaikka oikeastaan homma on yksinkertaista kuin mikä ja niinpä tuli taas tehtyä sitäkin vaihteeksi! Tuollaisen suht perussuklaan lisäksi laitoin yhteen satsiin (kuivattua) laventelia - ikävä kyllä muistin vasta suklaat tehtyäni, että olisi voinut testata mesiagervoakin.

Erilaisia reseptejähän raakasuklaalle on varmaan yhtä paljon kun tekijöitäkin, itse olen käyttänyt pohjana paria Aamulehdessä joskus julkaistua Jaakko Halmetojan reseptiä. Oma versioni oli suunnilleen tällainen:

  • 1 dl kaakaovoita
  • 2 dl kookosöljyä
  • agavesiirappia (noin 30 ml)
  • vaniljauutetta
  • 1 tl maca-jauhetta
  • 1-1,5 dl raakakaakaojauhetta
  • (ripaus kanelia)

Sulata kaakaovoi ja kookosöljy vesihauteessa - esimerkiksi laittamalla ne pieneen kattilaan ja se puolestaan lämpimällä vedellä täytettyyn isompaan kattilaan, sekoittele sulaksi. Sekoita joukkoon muut ainekset. (Halutessa ainekset voi sekoittaa myös blenderissä tai sauvasekoittimella tasaiseksi, itse en ole kokenut tarpeelliseksi.) Kaada massa muotteihin ja anna jähmettyä. 

Itse lisäsin siis vielä osaan suklaista muotin pohjalle vähän laventelia, kun halusin testata vain osaan massasta enkä tahtonut tehdä enempää tiskiä niin, että olisin sekoittanut mausteen eri kipossa osaan suklaasta. Myös tuo "perusohjeen" kaneli oli ihan oma heitto eikä oikeastaan maistunut valmiissa suklaassa, samaten maca-jauhe ei ole välttämätön, mutta kun sitä nyt kaapissa oli. Kaakaojauhetta tuli ohjeen mukaan desi, itse laitoin vähän enemmän, ja koska tykkään vaniljasta niin lorautin aika reippaasti sitäkin. Aiemmin olen yleensä tehnyt suunnilleen samalla reseptillä, mutta käyttänyt 3 dl kookosöljyä, nyt sattui olemaan hieman kaakaovoita kaapissa niin laitoin osan sitä - variaatioita on siis todella monia ja kokeilemalla oppii mikä toimii ja mistä eniten pitää. Myös ilman muotteja voi ihan hyvin raakasuklaata tehdä. Itse ostin joskus jostain pari halpaa silikonista jääpalamuottia, joista suklaat lähtevät helposti irti ja ylijääneen suklaan kaadan muovisen rasian pohjalle jähmettymään.

Laitan kuvan noista omista raakasuklaakonvehdeista vasta tähän ihan loppuun, koska niistä ei mitään maailman näteimpiä taas tullut. :D Onneksi maku on kohdallaan!



Lisätietoja raakasuklaasta löytyy esim. täältä: http://raakasuklaa.com/wordpress/



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti